Kritiserad pressombudsman och pinsamt misstag

Det blåser kring pressombudsmannen
Efter ett antal omstridda fall kommer nu hård kritik mot pressombudsmannen Yrsa Stenius som enligt många publicister går för långt i sitt försvar för den personliga integriteten. Hon har i flera fall velat klandra tidningar men Pressens opinionsnämnd har gått emot henne och friat. Det skadar förtroendet, säger kritikerna.
Det självsanerande systemet för pressen får samtidigt ännu hårdare kritik från andra hållet - av sådana som Carina Höglund, mamma till mördade flickan Engla, som tycker att det bara är en klubb för inbレrdes beundran och gnäll.
I medierna möter Carina Höglund denna vecka Ulrika Knutsson, publicistklubbens ordförande och dessutom ordförande i Pressens samarbetsnämnd som utser PO.

Omstridd bild av grannfejd
Grannfejden i Vojakkala i Tornedalen har blivit riksbekant - medierna har beskrivit hur en romsk familj terroriserat sin omgivning och sina grannar under lång tid - en konflikt som kulminerade i ett mordförsök med yxa. Men förra veckan slog en liten bomb ned på Dagens nyheters kultursidor när journalisten och författaren Maciej Zaremba gav ett helt nytt perspektiv på denna historia som under 20 år följt samma spår.
I Zarembas version är det familjen som mobbats och diskriminerats och tvingats försvara sig. Han är hård i sin kritik av mediernas rapportering, som han anser mörkat rasistiska tendenser. Mediernas reporter Kristina Jogestrand har gett sig in i den snåriga historien - för att höra mer om Zarembas anklagelser och låta de journalister han anklagar ge sin bild.

Tystnad kring Expressens pinsamhet
Det har ju setts och hörts en hel del skadeglada röster kring Expressens blunder i veckan, när man misstog en grannkvinna för att vara LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.
Expressens chefredaktör har ödmjukast bett hundra gånger om ursäkt - men fortfarande ligger en gåtfull dimma över den här historien - och HUR det kunde gå så fel. Mediernas Martin Wicklin försöker skingra den - men möter mer mystisk tystnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista