Korrespondensen med ambassaden i Israel

Stormen efter Aftonbladets artikel om israelisk organhandel fortsätter. Här hemma i Sverige väckte det frågor om vår pressfrihet när svenska ambassadören i Israel, Elisabet Borsiin Bonnier, i förra veckan gick ut med ett pressmeddelande där hon i svenska folkets namn tog avstånd från Aftonbladetartikeln.
”Medierna” har fått ut handlingar i ärendet och kan nu berätta om detaljerna i kontakterna mellan ambassadör Elisabet Borsiin Bonnier och utrikesdepartementet i Stockholm.

Bland annat att ambassadören först skrivit ett pressmeddelande där hon även hänvisar till att den svenska regeringen tar avstånd från artikeln i Aftonbladet. Hon meddelar, kl 9.40 på onsdagsmorgonen, att hon ska gå ut med det meddelandet ”om en kvart”.

Men efter vidare kontakter med UD i Stockholm ändrar hon i pressmeddelandet, och meddelar, 40 minuter senare, att ambassaden i Tel Aviv inte klarar av att hantera floden av frågor och att hon ”på eget ansvar” går ut med ett pressmeddelande, där hon plockat bort alla referenser till den svenska regeringen. Hon hänvisar där bara till att ambassaden tar avstånd.

Som ”Medierna” redan tidigare kunde avslöja (22/8) så fick UD alltså ta del av ambassadör Elisabet Borsiin Bonniers pressmeddelande innan det publicerades.

UD:s ledning hade, enligt presschefen Anders Jörle, i ett möte på onsdagsmorgonen kommit fram till att ambassadören inte skulle agera. Trots det gick alltså Elisabet Borsiin Bonnier - ”på eget initiativ” - ut med ett pressmeddelande där hon tog starkt avstånd från Aftonbladets artikel. Det var ett ”olycksfall i arbetet”, säger Anders Jörle till ”Medierna”. När ambassadören och chefen för UD:s Mellanösternenhet, Robert Rydberg, hade ett samtal innan publiceringen så blev budskapet ”inte tillräckligt tydligt”, förklarar han.

UD lämnade sent på fredagen, efter sekretessprövning, ifrån sig ett 30-tal sidor mejlkorrespondens till ”Medierna”. Vi publicerar på programmets hemsida ett utdrag ur korrespondensen mellan UD och ambassadören, med delvis nya detaljer om hur kontakterna sett ut.

Alla handlingar har inte lämnats ut, med hänvisning till utrikessekretessen och att det kan skada Sveriges förhållande till annan stat. Bland annat gäller det ett mejl från chefen för Mellanösternenheten till ambassadör Borsiin Bonnier, kl 7.30 på onsdagsmorgonen. Dessutom ett mejl från presschefen Anders Jörle, kl 11.04, med rubriken ”Ge inte ut några pressmeddelanden!”. Det senare mejlet har vi dock  kommit över på annat sätt.

Exakt vad som hände i samtalet mellan chefen för Mellanösternenheten, Robert Rydberg, och ambassadören Elisabet Borsiin Bonnier framgår dock inte av handlingarna. Departementsrådet Robert Rydberg vill inte säga något om samtalet, och varför ambassadören gick ut med sitt pressmeddelande, trots att UD-ledningen inte ville att hon skulle agera.

— Jag vill inte kommentera ärendet eftersom det finns en KU-anmälan, säger Robert Rydberg, till ”Medierna”.

Här följer en sammanställning av en del av korrespondensen mellan UD och ambassaden i Tel Aviv:

Onsdag 19 augusti

kl 8.06.
Mejl från ambassadör Elisabet Borsiin Bonnier till UD, bland annat chefen för Mellanösternenheten, med rubriken”Fw: Brådskande Onsdag morgon! Behov av gemensam språkregel.”
Hon informerar om att israeliska utrikesministeriet ringt på morgonen.

kl 9.03
Mejl från ambassadör Borsiin Bonnier till UD. Hon beskriver de starka reaktionerna i Israel, från medier och myndigheter. Påminner om behovet av en ”gemensam språkregel”. ”När vi om en stund kommer in till kontoret lär vi kunna förvänta oss en rad påringningar från media, allmänhet och sannolikt även UM. Uppkallning kan heller inte uteslutas.

kl 9.40
Mejl från ambassadör Borsiin Bonnier till UD, bland andra chefen för Mellanösternenheten Robert Rydberg, och kabinettsekreterare Frank Belfrage. Rubriken är: ”BRÅDIS om en kvart”.
Ambassadören skriver att ”påringningar från media och mail från allmänheten duggar nu tätt”. Hon meddelar att ambassaden går ut med ett lokalt pressmeddelande om en kvart ”i avvaktan på något mera auktoritativt från Stockholm, och sauf avis contraire”.
Ambassadören bifogar ett utkast på pressmeddelandet, där hon även inkluderar den svenska regeringen, med formuleringen ”on behalf of the Government of Sweden”.

kl 10.19
Mejl från ambassadör Borsiin Bonnier till UD. Hon förklarar att ambassaden inte klarar av situationen och att hon därför ”på eget ansvar” går ut med ett lokalt pressmeddelande, ”undertecknat med mitt namn, och lägger det på hemsidan”. Har tagit bort varje hänvisning till regeringen.
Hon bifogar kopia på pressmeddelandet.

kl 11.04
Mejl från presschefen Anders Jörle, till ambassadör Borsiin Bonnier och Rydberg, chef för Mellanösternenheten, med rubriken: ”Ge inte ut några pressmeddelanden!”
Detta mejl har UD av någon anledning helt sekretessbelagt.

kl 11:52
Chefen för Mellanösternenheten, Robert Rydberg, meddelar att israeliska ambassadören just ringt.

kl 12.24
Ambassadör Borsiin Bonnier mejlar UD och försvarar sitt agerande, att hon gått ut med pressmeddelandet. Hon skriver att stämningen är ”högeligen upprörd och hätsk” i Israel. De får ”påringningar och mail nästan varje minut”.
Hon hävdar att det är ”konkret helt omöjligt för en liten myndighet att hantera en sådan stormflod” utan att gå ut med ett pressmeddelande och att det handlar om ”nödvändig krishantering”.

kl 13.04
Presschefen Anders Jörle poängterar i ett mejl att han INTE tycker att ambassadör Borsiin Bonnier gett ut sitt pressmeddelande med ”Stockholms goda minne”. Det är ett ”initiativ lokalt från ambassaden”. Det är vad han kommer säga. Och de svarar inte på frågor den närmaste timmen.

kl 13.27
Presschefen Anders Jörle mejlar igen, till Borsiin Bonnier med flera, att ”det här har gått för fort”. Han påpekar att det är en upprörd debatt i Sverige, om ”pressfrihet och kritisk granskning”.
UD går snart ut med en ”språkregel”.

kl 13.41.
Mejl från presschefen Anders Jörle. Han meddelar att presstjänsten kommer säga följande till journalister:
- yttrande- och pressfriheten är grundläggande i den svenska synen på medier
UD recenserar inte artiklar om förhållanden i andra länder.
- ambassaden i Tel Aviv har agerat på eget initiativ
UD anser inte att man ska kommentera den typen av artiklar.

Torsdag 20 augusti

kl 15.07
Mejl från ambassadör Borsiin Bonnier till bland annat chefen för Mellanösternenheten, Robert Rydberg, och kabinettsekreterare Frank Belfrage. Meddelar Robert Rydberg att situationen lugnat ner sig: ”Inte bara tycks det råda ett nytt myndighets-lugn. En rad utestående ärenden har plötsligt fått en positiv rörelse:” Flera rader i mejlet är sekretessbelagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista