Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.

Ett nytt sätt att lyssna på Medierna

Publicerat måndag 9 november 2009 kl 15.20
1 av 3
Gustav Fridolin anklagar medier för att sprida rasistiska budskap. Bild Scanpix.
2 av 3
Lise Tamm anklagar Gellert Tamas för att ha förfalskat citat i sin bok om de apatiska flyktingbarnen. Bild Scanpix.
3 av 3
Thomas Mattsson och Jan Helin är inte alltid oense. Bild Scanpix.

När vi bloggar om våra olika programinslag vill vi givetvis göra det möjligt för dig att lyssna på det enskilda inslaget. Vi vill också att det ska vara enkelt för dig att kunna klicka på play direkt i bloggen och även kunna referera till inslaget i din egen blogg. Därför testar vi idag ett nytt sätt att lyssna på programinslagen genom att dela med oss av lördagens inslag här nedan. Vad tycker ni om det?

Media anklagas för att främja rasismen
Det är medierna som skapar de rasistiska rörelserna. Det påstår i alla fall Gustav Fridolin i TV4:s korta serie Vår Mörka historia som anklagar makten och eliten för att sprida rasistiska budskap.

Vår mörka historias attacker på medier sänds på söndag i TV4. Gustav Fridolin får mothugg av Jan Axelsson, programchef på SVT och Mats Lundegård, tidigare DN-skribent. Forskare som uttalar sig i programmet Vår mörka historia säger till Medierna att det inte går att slå fast att mediers skriverier och attacker mot flyktingförläggningar hör ihop.



Boken De apatiska kritiseras
Gellert Tamas får nu kritik för hur han citerat medverkande i sin hyllade bok De apatiska. Det är åklagaren Lise Tamm som anklagar honom för att ha skapat en svartvit historia genom att förfalska citat. Gellert Tamas förnekar detta helt. Och mitt i striden finns inspelningar av hans intervjuer med Tamm, som Medierna lyssnat på.



Privat inverkan på nyhetsvärdering
Rapporteringen efter Expressens avslöjande att Jan Guillou samarbetade med KGB har skilt sig mellan olika tidningar. Medan Expressen följde upp sitt avslöjande med drygt 50 sidor skrev konkurrenten Aftonbladet inte ens ett dussin. Eftersom Jan Guillou är Aftonbladets krönikör beror dock skillnaderna inte bara på olika nyhetsvärdering. Privata relationer, känslor och kanske även ekonomi har blivit avgörande för hur omfattande rapporteringen har varit. Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenska Dagbladet, kritiserar inte minst Jan Helin för att han inte har ett neutralt förhållningssätt till nyheter som KGB-affären.



Maria Hägglöf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".