Minst 12 journalister dödade på Filippinerna

Minst 12 journalister dödades av beväpnade män i Maguindanaprovinsen i Filippinerna igår. Totalt dödades 24 personer i massakern varav några blev halshuggna.

– Aldrig förr i historien har nyhetsvärlden drabbats av så många dödsfall på en enda dag. Vi sänder vårt djupaste deltagande och vår sympati till alla journalister på Filippinerna, säger Reportrar utan gränser.

Enligt Reportrar utan gränser var journalisterna tillsammans med supportrar till Esmael Manguadadatu, som vill kandidera till guvernör på väg till en valbyrå för att arkivera dokument angående kandidaturen. Borgmästaren i kommunen Shariff Aguak som ligger i provinsen, är i opposition med Esmael Manguadadatu och ville därför förhindra arkiveringen. Ett par timmar innan massakern kidnappades därför journalisterna och supportrarna av 50 beväpnade män ledda av borgmästaren.

För en tid sedan hade vi i Medierna ett reportage om mord på journalister i Filippinerna.

– Du ser, det är lika lätt att döda en journalist i Filippinerna som att äta jordnötter, skriver journalisten Alexander Adonis som medverkade i programmet i ett e-mail till Mediernas reporter Martin Schibbye som gjorde reportaget från Filippinerna.

Maria Hägglöf
maria@tredjestatsmakten.se

Mer läsning: