1 av 2
Jan Guillou och Peter Bratt med ett uppförstorat dokument som visar hemliga underättelserapporter i samband med IB-afffären. Foto: Scanpix.
2 av 2
Gunilla Herlitz. Foto: Scanpix.

IB-sanningar och DN-omvälvningar

IB-affären åter i händelsernas centrum
Det är nu 36 år sedan IB-affären avslöjades men de senaste månaderna har den åter hamnat på tapeten när de inblandade anklagar varandra för lögner och svek. Senast var det Cissi Elwin, VD för Svenska filminstitutet som anklagade Jan Guillou för att ljuga av i en debattartikel på DN-kultur. Hon anser att Jan Guillou svärtar ner hennes far, Göran Elwin på ett lögnaktigt sätt, när han anklagar honom för att ha begått mened under IB-rättegången. Medierna tittar den här veckan närmare på anklagelserna för att se om det går att komma fram till någon sanning.

PR-utbildning på JMK
På JMK i Stockholm, där Sveriges äldsta journalistutbildning finns, har man startat en ny utbildning som kallas Medieproduktion. Utöver journalistik är kursen inriktad på att utbildar reklamare, PR-konsulter och en rad andra yrkesroller inom media. De som arbetar med den nya utbildningen är skolan journalistiklärare och en av dem har vägrat undervisa på den nya kursen. Den nya utbildningen har väckt reaktioner bland både studenter och lärare som tycker att journalistik och PR blandas ihop på ett sätt som förändrar synen på journalistyrket.

Gunilla Herlitz – en boss med fokus på förändring
Sveriges tyngsta morgontidning, Dagens Nyheter har fått en ny chef med hårda nypor. Gunilla Herlitz primära uppgift var att göra tidningen lönsam och med det som fokus har hon rivit upp det gamla för att bereda plats för det nya. Efter ett antal år då DN har betraktats som en stor koloss i behov av stora förändringar var en ny chef med vilja att förändra efterlängtad. Trots detta har hennes förändringar väckt starka reaktioner både inom och utanför redaktionen. Medierna har träffat den nya VD:n och chefredaktören för att ta reda på vart tidningen är på väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista