1 av 3
Spykers vd Victor Muller anländer till Trollhättan inför ett stort pressuppbåd. Bild: Scanpix.
2 av 3
Författaren Emre Güngör, t v, hotades med pistol. T h medförfattaren Nima Dervish. Foto: Scanpix
3 av 3
Anna Serner, Tidningsutgivarna. Foto: Scanpix.

Saabspel och tyst om hot

Rykten och medieläckor i Saab-spelet
I rapporteringen om Saab har det svenska bilmärket dödförklarats med gravstenar på förstasidorna ena stunden, bara för att återuppstå i nästa, när förhandlingarna har fortsatt.
I Trollhättan märks en väldig trötthet när det gäller kontakten med de ständigt närvarande journalisterna, vissa säger sig ha utvecklat en ”journalistallergi”.
Rapporteringen väcker också frågor om källkritik och det har talats om ett cyniskt spel där de olika aktörerna förhandlat till sig positioner genom utspel och läckor i medierna.

Pistolhot mot författare möttes av - tystnad
Emre Güngör är medförfattare till boken ”Varför mördar man sin dotter?”, där män som utfört så kallade hedersmord intervjuas. Han trängdes i september in på en toalett och hotades med pistol av brodern till hedersmördade Fadime Sahindal. Nyligen dömdes brodern till två års fängelse. Men för Emre Güngör och medförfattaren Nima Dervish är den stora frågan varför knappt någon har skrivit om de allvarliga hoten.

Nya tongångar om gratiskranen för nyheter
Det senaste halvåret har diskussionen om betalning för journalistik på nätet vänt. Gratis är inte självklart längre. Nu är det dags att testa att ta betalt. Det säger en en rad mediechefer när Medierna frågar. Allt började med att mediemogulen Rupert Murdoch i somras sa att det var dags att ta betalt på nätet. Nu följer även svenska medier efter. Tidningsutgivarnas VD Anna Serner tror att många av medlemsföretagen nu kommer att testa betalt i någon form.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".