Kritik mot Leijonborg som SR-ordförande

Många ledamöter i Sveriges Radios styrelse reagerade starkt när de i samband med ett styrelsemöte i torsdags fick höra att förre folkpartiledaren Lars Leijonborg diskuteras som ny ordförande i bolaget. Flera var oroade av att  bolaget nu tycks återgå till att ordföranden tillsätts på politiska  meriter. Den avgående ordföranden Ove Joanson var förste radioordföranden som hade rent professionell bakgrund.
Enligt Ekot är det  folkpartister och socialdemokrater i den ägarstiftelse som utser Sveriges Radios ordförande som driver frågan. Men Lars Ilshammar, som fram till förra året var en av socialdemokraterna i Sveriges Radios styrelse, är upprörd över förslaget och skriver i bloggen Mediestudier att Sveriges Radio förtjänar bättre än att "användas som politisk förläning".
//Tillägg 24 feb 2010: I en första version påstods felaktigt att  Lars Ilshammar fortfarande var ledamot i radions styrelse. Vi beklagar misstaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".