Pakt om SR-ordförande krackelerar

Under veckan har kritiken vuxit mot förslaget från folkpartister och socialdemokrater om att förre folkpartiledaren och utbildningsministern Lars Leijonborg ska bli ordförande i Sveriges Radios styrelse. Och nu uppger en källa med insyn till Medierna efter det extra styrelsemöte som hölls i torsdags, att pakten bakom Leijonborg verkar krackelera. Lars Leijonborgs kandidatur har enligt uppgift drivits främst av folkpartiets Jan-Erik Wikström och socialdemokraternas mediepolitiker Åke Gustavsson i förvaltningsstiftelsens styrelse. Man vill nu få in fler namn i processen.

Den hårda kritiken på både folkpartistiska och socialdemokratiska ledarsidor har fått förvaltningsstiftelsens styrelse, som föreslår ordföranden, att inse att förslaget är en het potatis. Locket ligger på, hårt: Vi har talat med de flesta av stiftelsens styrelseledamöter och ingen har velat ge några officiella kommentarer. 

Alla hänvisar till ordförande Sven-Christer Nilsson men när vi får tag på honom säger han bara inga kommentarer och vill inte ens svara på när nästa möte i styrelsen ska hållas. Det har dock bekräftats av Jan-Erik Wikström att det sker 12 mars och då hoppas man ha ett namn klart. 

Beslut fattas sedan av Sveriges Radios bolagsstämma 26 mars. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".