"Sant att Kapuscinski blandade fakta och fiktion"

I Polen släpptes i måndags den hett omdebatterade biografin över journalistlegenden Ryszard Kapuscinski. Enligt boken har Kapuscinski ljugit om sin bakgrund och blandat fakta med fiktion i sina många reportageböcker. 
Den polske journalisten Wojciech Jagielski, som ni hörde i förra programmet av Medierna och som kände Kapuscinski i 20 år, säger till oss att han uppfattar boken som  sann och inte är förvånad över det som kommit fram. 
Han tycker boken är sorglig och beskriver en journalist som försökte göra sina historier mer färgrika. Hans bild av Kapuscinski som ett geni har däremot inte förändrats, men då har han heller aldrig läst Kapuscinski som en rent dokumentär författare, säger han. 
Wojciech Jagielski tror att boken delvis kommer att förstöra Kapuscinskis rykte, men tycker ändå att den är viktig för att få igång debatten om var gränsen mellan fakta och fiktion går. En sådan diskussion tror han kommer att förbättra dagens journalistik i Polen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista