Bröllopsyra + journalistisk integritet = sant?

Sveriges medier förbereder sig för bevakningen av det kungliga bröllopet. Alla vill vara med och bevaka det som å ena sidan är en folklig fest, å andra sidan en ceremoni i en kontroversiell institution. Och frågan har ställts på sin spets för public servicebolagen den senaste tiden - frågan är vad som händer med den journalistiska integriteten när man, som SvT, har samarbetsavtal med hovet eller, som SR, anlitar Daniel Westlings nära vän som reporter. Vänskapsförhållandet har väckt stor debatt både innanför och utanför Sveriges Radios väggar de senaste veckorna.
Kan en reporter som är nära vän med Daniel Westling granska bröllopsförberedelserna? I en del av radiohuset anses bröllopsreporterns vänskapsband inte äventyra trovärdigheten. Men på Ekot har man portat reportern från all medverkan i sändningarna. Medierna har besökt radiohuset och bland annat träffat reportern som alla talar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".