Norskt alibi flyttade publiceringsgränser

I Sverige hade redaktionerna länge känt till rykten om otrohet inom hovet. Men det var i grannlandet Norge som isen bröts och en kvinna klev fram med en uppseendeväckande berättelse. Snabbt slogs historien upp stort i kvällstidningarna och i många medier diskuterades publiceringen.
Enligt Aftonbladet är det allmänintresset som är avgörande. Men att skriva om kungafamiljen på det här sättet och dessutom om det känsliga ämnet otrohet är något helt nytt i Sverige. Här passeras en tidigare oöverstiglig gräns. Nu är det svårt att backa och besluten som fattades i veckan kommer därför ha betydelse för hur otrohetshistorier och rykten om kungahuset behandlas i framtiden.
Men de svenska medierna står fortfarande långt från den publicistiska kultur som råder i grannländerna – där den här typen av avslöjanden är betydligt vanligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista