Webbspecial: Ännu ingen förfrågan från USA om Wikileaks

Många väntar sig att USA ska slå tillbaka mot webbplatsen Wikileaks. Medierna har undersökt saken. Om USA har begärt hjälp från Sverige via informella kanaler är svårt att veta men utrikesminister Carl Bildt har förklarat att han inte känner till några samtal mellan Sverige och USA om Wikileaks - och på Medierna har vi kollat upp frågan så långt som möjligt - och de svar vi får är att det inte finns några sådana förfrågningar som kommit in. Inte på UD - där hittar man inget sådant ärende när vi vill ta del av allmänna handlingar. Inte heller hos Försvarsdepartementet, eller justitiedepartementet - där vi också talat med enheten för internationellt rättsligt samarbete. SÄPO meddelar att man INTE fått in någon förfrågan. Och inte heller hos Rikspolisstyrelsens internationella sektion har det kommit in någon förfrågan om hjälp - från USA.
Vi har också talat med Scott Horton, en New York-baserad advokat med inriktning på mänskliga rättigheter och internationell rätt, lärare på Columbia School of Law och kolumnist i Harper´s Magazine - där han nyligen skrev om hur staten nu slår tillbaka mot Wikileaks. Han ger sin bild av hoten mot Wikileaks.
Lyssna!
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista