Wikileaks överdriver om svenskt källskydd

Wikileaks kommer att se över vilket juridiskt skydd uppgiftslämnare till sajten har i Sverige efter att Medierna visat att den juridiska situationen är oklar. Det framgår av ett e-postmeddelande som svar på en fråga till Julian Assange på Wikileaks om hur han ser på Mediernas uppgifter om det svenska källskyddet för webbplatsen.
Wikileaks påstår på sin webbplats att den som lämnar information till sajten omfattas av det starka svenska källskyddet. Men det är oklart om det stämmer.
Efter att ha sökt Julian Assange för en kommentar fick Medierna sent på fredagskvällen ett kort svar från Wikileaks e-postadress. Där står, i vår översättning från engelska: "Jag förstår det som att utländska källor till svenska medier och svenska källor till utländska medier som sprids i Sverige täcks [av källskyddet] men vi får låta juristerna titta på detta igen..." 
Engelsk originaltext: "I understand that foreign sources to swedish publications and swedish sources to foreign publications that are distributed in sweden are covered but we'd have to get the lawers to look again..."
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista