EU-parlamentet ger grönt ljus för ACTA

Nu närmar sig slutspelet om det omdiskuterade internationella handelsavtalet ACTA som ska stoppa handel med förfalskade varor men från många håll anklagas för att hota friheten på Internet. 
Här har EU-parlamentet en nyckelroll - det måste godkänna avtalet innan EU kan skriva på för medlemsstaternas räkning. För ett halvår sedan tog parlamentet ett kritiskt beslut - men i veckan togs istället med knapp majoritet en resolution från den konservativa partigruppen EPP som signalerar grönt ljus till kommissionen att fortsätta driva igenom avtalet.
Socialdemokraterna, liberalerna, de gröna och vänstern hade velat få igenom krav kommissionen att tydliggöra konsekvenserna av avtalet, till exempel när det gäller internetleverantörernas ansvar i jakten på fildelare. Miljöpartiets Carl Schlyter tycker det är synd att parlamentet inte tar chansen att ge tydligare riktlinjer för EU-kommissionens slutförhandlingar med övriga världens länder om ACTA medan den moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner var positiv till beslutet som han tycker visat att parlamentet sett igenom ett antal myter om ACTA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista