Janne Josefsson mutanklagad av död man i ny bok

I en bok som utkommer nästa vecka anklagas journalisten Janne Josefsson för att ha försökt muta Keith Cederholm att erkänna det mord Jan Guillou fick honom friad från i en av 1980-talets stora rättsaffärer. 
Anklagelsen publiseras i boken Keith och jag och författaren Ingrid Carlqvist bygger sin anklagelse helt på vad den i dag döde Keith Cederholm ska ha berättat för henne - en historia hon inte kontrollerat mer än att hon mejlat Janne Josefsson och bett honom höra av sig - utan att berätta om vad och utan att få något svar.
I boken skriver Carlqvist att Janne Josefsson ska ha föreslagit att Keith skulle ha sagt följande:
"Jag tar hit en TV-kameera och så säger du direkt in i kameran att du var skyldig till mordbranden på Granbacken och till mordet på Bo Göransson! Det vore väl roligt att tvåla till den där högfärdige Jan Guillou?"
Ingrid Carlqvist säger till Medierna att man måste förstå att texten är dramatiserad - hon vet inte exakt vad som sagt men det är Keith Cederholms minnesbild av hur snacket gick.
– Man får ändå förstå att i såna här böcker så dramatiserar man verkligheten, säger hon.
– Varför skulle Keiths sanning vara mindre värd än Janne Josefssons sanning, frågar Ingrid Carlqvist  men erkänner också att ord står mot ord och att hon överlämnar till läsaren att avgöra vem som har rätt.
Janne Josefsson har träffat Keith Cederholm för intervjuer - men avfärdar bokens uppgifter om att han skulle ha uppmanat till lögner eller erbjudit pengar.
– Jag har inga pengar att jobba med - vi jobbar inte så - det faller på sin totala orimlighet. Keith berättade ju för mig att han inte var nån vän med Guillou, men att jag skulle ha sagt "på med kameran och kom igen och ljug om Jan Guillou" - ja herregud, mycket ska man höra..." säger Janne Josefsson till Medierna.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".