SvT blåste upp bristfällig undersökning

SvT blåste upp bristfällig undersökning
16 min

Flera medier rapporterade i veckan om den nya hemmafrutrenden, som skulle finnas enligt en undersökning från sajten Familjeliv. Mer än hälften av drygt 10 000 mammor skulle, enligt undersökningen, vilja vara hemmafruar om de fick chansen, och allra störst var hemlängtan bland yngre kvinnor. 

Det var en sån där nyhet formulerad precis på det sätt som vi journalister älskar;  när man kan säga: hälften, varannan, eller var tredje om något. Och snart hette det mycket riktigt i rubrikerna: "varannan mamma vill vara hemmafru."

Men det fanns ett litet problem. Undersökningen från Familjeliv säger nämligen  ett dugg om vad svenska mammor föredrar. Redan efter ett par timmar drog TT tillbaka nyheten och Dagens nyheter plockade också bort nyheten från webben under dagen. Men på Sveriges television lät man sig inte avskräckas av fakta om skevt urval och enormt bortfall -– man gjorde ett stort nummer av undersökningen, både i nyhetsprogrammen och i morgonsoffan. 

Reportrar: Paul Frigyes och Erik Petersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".