UD har ny nivå av sekretess

8:48 min

På Utrikesdepartementet är i dag det så kallade diariet dolt för omedelbar insyn. På i princip alla andra myndigheter i Sverige, och på alla andra departement, är ärenderaderna i denna förteckning över registrerade inkomna och upprättade handlingar öppna att läsa för alla. Men på UD har man sedan en tid beslutat att till och med denna ärendemening först får läsas sedan en tjänsteman formellt sekretessprövat varje rad. Det försenar och fördröjer möjligheterna till insyn i vad landets största departement gör. Detta avslöjande förbluffar offentlighetsexperten Nils Funcke. 

Sedan några år tillbaka har frustrationen vuxit över hur just regeringskansliet hanterar offentlighetsprincipen. Det verkar som att om du kommer närmare en politiker, blir det svårare och tar längre tid, ibland upp till ett år. Som om offentlighetsprincipen är som mest trängd där den behövs som mest – i toppen av den svenska maktpyramiden. En som brukar sitta här på centralarkivet och som märkt förändringen och frustrationen hos medborgare och journalister är vår frilansreporter Tonchi Percan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista