Terrorist eller tortyroffer?

Terrorist eller tortyroffer?
11 min

Ett planerat massmord på journalister i grannlandet Danmark med svenska medborgare som åtalade. Man skulle kunnat tro att terrorrättegången i Danmark - som avslutades med fällande domar i måndags - skulle ha fått stor uppmärksamhet i svenska medier. Men så har det inte blivit.  

Och den relativa medieskuggan är märklig med tanke på att en av dom dömda svenskarna i Köpenhamn förekommit en hel del i svenska medier de senaste åren. Munir Awad heter han, och han har gripits under resor till såväl Somalia och Pakistan - senaste gången i sällskap med den s k Guantanamo-svensken Mehdi Ghezali.

Några av de tyngsta svenska redaktionerna valde då att kritisera säkerhetstjänsternas och mediernas behandling av Munir Awad. Vi ställer oss i dag frågan hur de i dag, med facit i handen, ser på sina publiceringar. Och vi har talat med journalisten Magnus Sandelin som nyligen kom ut med en bok om svenskarna som är villiga att slåss för Al Qaida. 

Reporter Terje Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".