Medier gör cyberhot till verklighet

Den senaste veckan har flera svenska hemsidor legat nere efter att de utsatts för så kallade Ddos-attacker. Nätaktivisterna som går under namnet Anonymous har fått ta plats i medierna som ansvariga för attackerna och deras hot mot svenska myndigheter har fått krigsrubriker. 
Problemet är att Anonymous hela existens bygger på att få uppmärksamhet för att så många som möjligt ska delta i aktionerna för maximal effekt. 
Genom att länka till Anonymous videor, eller som Aftonbladet även publicera instruktioner för hur man utför en ddos-attack, riskerar man att uppmuntra till attacker och göra hotet till verklighet, menar Jack Werner som är internetskribent på Nyheter24. Han säger att man borde vänta ut hoten istället för att blåsa upp dem. 
Den här typen av överbelastningsattacker är dessutom i regel helt ofarliga och leder bara till att sidan ligger nere en kortare tid. Men på grund av mediernas överdrifter och okunskap om attackerna och tror Jack Werner att det skulle kunna få allvarligare konsekvenser i framtiden genom att yttrandefriheten på internet dras in med hänvisning till den farliga hackargruppen Anonymous.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista