Mediekritisk Twitter-ironi

I P3 Nyhetsguiden diskuterade man i veckan klimatförändringarna – är de ett faktum eller inte? Det här är ju ett område där forskarna är oerhört eniga om att människan påverkar den globala uppvärmningen, men i P3 Nyhetsguiden valde man – möjligen i opartiskhetens namn – att göra en kunskapsfråga till en debattfråga. Den här gången tog lyssnarna mediekritiken i egna händer. På Twitter började dom förse P3 Nyhetsguiden och producenten Tuva Klinthäll med andra ämnen som skulle kunna bli föremål för debatt. Hon anser att man i programmet varit tydlig med just att det råder stor samstämmighet bland forskarna i frågan om klimathotet - men uppskattar ändå twitterironierna.

Här är ett utdrag, plockat ur medieironiska sajten Bakjours sammanställning:

”Varifrån kommer nya barn, @P3Nyhetsguiden? Forskarna slits mellan sexteori och storkteori.”

”Jordens fundament: gravitation eller sköldpaddor hela vägen ner? Forskarna oeniga.”

”Is the earth 6 000 years old, or a pancake? Hear what both sides say.”

På frågan om det är något som P3 Nyhetsguidens kommer gå vidare skrattar producent Tuva Klinthäll och säger att just de förslagen inte är något man kommer gå vidare med, men att det är bra med kreativa lyssnare.
//Uppdatering 2012-11-25: Lagt till att exempel tagits från sajten Bakjour.se, som på sitt dubbelironiska sätt både anklagat oss för bristande cred (dvs här källhänvisning till ursprungsskribent) och samtidigt lyckats påstå att cred är omodernt. Som vanligt väldigt akrobatiskt av den hemlige begåvningen bakom sajten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".