Aftonbladet hävdar seger i organhärvan

13 min

För tre år sen, i augusti 2009, publicerade Aftonbladet en artikel som ledde till en storm av kritik och till en diplomatisk kris mellan Sverige och Israel. Artikeln var skriven av Donald Boström och publicerades i kulturdelen med rubriken: ”Våra söner plundras på sina organ”. Texten målade upp bilden att Israel dödar palestinier i syfte att stjäla deras organ. Artikeln väckte en storm av kritik. Efteråt försvarade sig kulturchefen Åsa Lindeborg med kulturjournalistikens rätt att få ställa frågor. Man hade ju inte påstått att Israel dödar och stjäl organ från palestinier utan bara ställt frågan och löst kopplat samman olika saker. 
Sedan dess har Aftonbladet försökt hävda seger i debatten om organhärvan. Redan i december 2010 gick kulturchefen Åsa Linderborg ut och hävdade att nya uppgifter visade att Aftonbladet hade rätt. Och i förra veckan gjorde hon det återigen. Nu med hänvisning till en artikel i tidskriften Filter. Men hade Aftonbladet rätt? Mediernas Mattias Pleijel har återvänt till den så kallade organhärvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista