Tidningarna som inte bidrar till pressetiska systemet

Tidningarna som inte vill bidra till PO-systemet
6:56 min

Flera stora tidningar - bland annat Dagens Nyheter - bidrar sedan årsskiftet inte längre till finansieringen av pressens självreglerande system - pressombudsmannen och pressens opinionsnämnd. Mindre pengar har redan lett till att PO minskat personalen. 
Det som utlöst situationen är beslutet förra året av DN, Dagens Industri och Sydsvenskan att från årsskiftet lämna Tidningsutgivarföreningen, TU, som står för närmare 90 procent av kostnaderna för PO-systemet. Men beslutet har fått ännu mer konkreta följder för allmänheten - den som i dag PO-anmäler en artikel som publicerats på Dagens Nyheters eller Dagens industris webbplats kommer att få en kalldusch, berättar pressombudsmannen Ola Sigvardsson.

UPPDATERING: I slutet av veckan efter sändning av reportaget inkom Dagens Nyheter till PO med den blankett som behövs för att även publiceringar på tidningens webbplats ska kunna prövas av Pressombudsmannen och Pressens opinionsnämnd. Då hade dock Dagens Industri inte hört av sig till PO i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".