1 av 2
Andel kvinnor som vunnit priser för undersökande journalistik i Guldspaden och Stora Journalistpriset. Statistik 1991-2011 Scoop. 2012 Medierna.
2 av 2
Andelen kvinnor på sex grävredaktioner. Statistik Scoop och Medierna

Andel kvinnliga grävare – inget har hänt

Efter debatten om "gubbslem" i en underhållningspunkt på grävkonferensen, har vi försökt ta reda på hur det ser ut till vardags på grävredaktionerna med jämställdheten. Har något hänt sedan förra gången denna debatt var stor i grävkretsar, 2007?  
Vi har försökt ta reda på om något hänt rent statistiskt genom att föra vidare en undersökning tidskriften Scoop gjorde 2007 om andelen kvinnor på några stora grävredaktioner. Av de redaktioner som Scoop undersökte, kunde vi jämföra sex av dem med situationen idag. De är SVT:s  Uppdrag Granskning och Dokument Inifrån, TV4:s Kalla Fakta, SR:s Kaliber och Ekots grävgrupp samt Expressen. Vi frågade dem hur många av deras reportrar/researchers respektive redaktörer/chefer som är kvinnor.
Det intressanta är att samtidigt som många av dem vi intervjuat berättar om att insatser gjorts på flera håll och att intrycket är att fler kvinnor kommit in på redaktionerna, så visar siffrorna att - ingenting har hänt. Ungefär fyra av tio grävande reportrar på de sex redaktioner där vi kan jämföra var kvinnor 2007  - och det är samma andel i år. Dessutom kvarstår andelen kvinnor som är redaktörer eller chefer 2013, ungefär tre av tio, på samma nivå som 2007.
Vi har också uppdaterat en sammanställning över andelen kvinnliga pristagare i granskande journalistik som Scoop tidigare tagit fram för åren 1991 till 2011. Där sticker just det senaste året, 2012, ut - när guldspadarna delats ut i Göteborg förra helgen syntes vad som kan vara ett trendbrott. För första gången sedan 2007 sjönk andelen kvinnor till under en tredjedel - sammantaget var andelen kvinnor som fick guldspade eller Stora journalistpriset för grävande 27 procent 2012. De fyra närmast föregående åren var andelen över 45 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".