Rättegång för hot mot journalist

Den 41-årige väktaren tålde inte att Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg var positiv till böneutrop i svenska moskéer. När han läst artikeln skrev han ett rasande brev där han kallade journalisten för "vidrigt lismande och negerälskade smygkommunist". Men han stannade inte där. "Du är en måltavla", skrev mannen och pekade ut orten där Anders Lindberg bor med sin familj - och så skrev han att det är "märkligt att ingen släckt ditt usla liv redan". I onsdags stod 41-åringen inför rätta, åtalad för olaga hot.
41-åringen avslutade mejlet med att han använda anonymiseringstjänsten TOR så han kunde förfölja Anders Lindberg utan risk. Det fungerade inte - Aftonbladets tekniker letade fram mejldatorns IP-nummer och polisen kopplade det till mannen. Han erkänner i förundersökningen att han skrivit mejlet - men argumenterar för att det inte ska uppfattas som hot. Vi har utan framgång sökt 41-åringen för en kommentar. Dom faller i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista