Ekot anklagat för att ha riskerat källa med hemliga dokument

Ekot anklagat för att ha riskerat källa
12 min

Ni känner säkert igen det - sidorna som bläddras fram i dramatiskt sidoljus - hemligstämpeln som skymtar till i förbigående.När reportern inte kommer längre med envisa frågor och kommunpampen eller näringslivstoppen står där och blånekar - det är ofta då de läggs upp på bordet - den granskande journalistikens verkliga trumfkort. De hemliga dokumenten. De som visar att reportern har rätt och att makthavaren ljuger.
Men det finns risker med att visa att man vet för mycket. Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter på Svenska Dagbladet tycker det viftas alldeles för mycket med hemliga papper i svensk journalistik. Källskyddet är i fara när redaktionerna vill visa vilka starka bevis man har på hand, säger Holmström. Man får nämligen räkna med att det finns andra som med lupp granskar korten. Kort som kan vara märkta och därför spårbara.
Det här reportaget av Mattias Pleijel handlar om hur Justitiekanslern använde Ekots hemsida för att jaga källorna bakom Saudiaffären. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".