Google om näthatet

Google om näthatet
5:13 min

Just före midsommar kom domen mot de tonårsflickor som anklagats för förtal i det så kallade Instagrammålet i Göteborg. Det blev tuffa domar - bland annat ett skadestånd på mer än en halv miljon kronor för de unga och deras ensamstående mammor.
Under våren har näthatet uppmärksammats flera gånger - inte minst svårigheterna att få de ansvariga stoppade och straffade. Många har ställt frågan om det ska krävas ett upplopp för att polis och åklagare på allvar ska ta tag i förtal eller andra typer av hat på nätet. Men det finns också andra som kan agera – exempelvis de stora företagen som äger datorerna där mycket av det här sker: Facebook, Twitter, Google. Vi träffade i Almedalen David Mothander, Googles ansvarige för samhällspolitiska frågor i Norden och Baltikum för att diskutera Googles roll när näthat ska hanteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".