Halv sanning hos felfinnande författare

8:18 min

Ledarskribenten Hanne Kjöller på DN har ett stort intresse för mediefrågor och har många gånger hörts här i programmet. För några veckor sen kom hon med boken ”En halv sanning är också en lögn”, en bok om hur journalister tar genvägar och manipulerar sanningen för att få till en historia som blir så bra som möjligt. Hur medier väljer och väljer bort fakta efter tycke och smak.

Men felfinneri har en skrämmande baksida. Det gäller att ha rätt, annars kan det bli pinsamt.  Och Hanne Kjöller har pinsamt nog gjort sig skyldig till ett ganska allvarligt faktafel – i varje bok som nu skickas ut ligger en liten lapp med rättelse och ursäkt.

Nu avslöjas ytterligare ett fel i boken. Ett fel som verkligen går i linje med det författaren till boken själv driver som tes: att utelämna delar av sanningen för att göra sin poäng starkare. Det handlar om ett påstående om vad Janne Josefsson har sagt i en debatt på Publicistklubben 2004. Som vid en närmare granskning visar sig inte återge hela sanningen. Reporter Katarina Andersson.

KLICKA LÄS MER OVAN SÅ KAN DU LÄSA MER TEXT FRÅN VAD JANNE JOSEFSSON SA och historien bakom.

Hanne Kjöller baserar sitt citat på en artikel hon själv skrev på Dagens nyheters ledarsida efter publicistklubbsdebatten. Redan då protesterade några av Uppdrag Gransknings chefer mot hur hon framställde bland annat det Janne Josefsson sa.

När vi fick höra att Janne Josefsson reagerat på citatet tog vi fram inspelningen av hela debatten. Debatten är inte publicerad, men finns på Kungliga biblioteket, där vi tagit del av den. Vi har varit i kontakt med Publicistklubben som eventuellt kommer att låta publicera den. Men fram till dess kommer här en utskrift av ett längre stycke av det Janne Josefsson sa, så sammanhanget kan framgå:

"Samtidigt är det så att det finns – inte ett systemfel – det finns stora risker med den här typen av journalistik. Ta det här som ni alla kan se på gator och torg i Stockholm, Köpenhamn och Göteborg och Malmö. Folk som står och lurar andra med tre kapsyler och en liten boll, men vi har ännu mer och viktigare trolleriinstrument för att slå sönder skallen. Vi har de  möjligheterna och det är därför det är så viktigt att det finns ett säkerhetssystem och att det finns djävulens advokat som verkligen går på oss och säger vad har du för belägg för det och vad har du inte för belägg för det. För att det är ju sällan vi journalister ljuger uppenbart genom att säga en direkt felaktig uppgift utan..eh... vi trycker väldigt hårt på det som är i linje med den teser vi driver och så trycker vi ner dom uppgifter som talar emot det. Det där  sker gradvis och i ett väldigt gott syfte. Det är min erfarenhet som reporter att det är i det goda syftet som dom värsta övergreppen sker. Det kan gå över styr, det du kallar tunnelseende. Det här känner alla till - det handlar om att hitta ett instrument för att förhindra detta. I allra västa fall är den inte kapsyltricket det handlar om, utan det som jag kallar för jultomtesyndromet, efter [Oliver] Stones JFK-film. När han använder alla metoder och medel för att få oss att tro att mordet på Kennedy var iscensatt av Johnson och CIA och maffian i någon slags ohelig allians.Jag hade ju trott på honom om han påstått att jultomten mördade Kennedy, för han slår sönder skallen på oss. Vi har dom möjligheterna och alla dom möjligheterna, inte minst med teve och det handlar bara om att kunna se sig själv i ögonen kunna se dem som vi gör program om i ögonen. Det är viktigt att vi finns, det är viktigt att man satsar på oss men det får jävlarimig inte bli fel. Vi hade en policy, en skrivning på Uppdrag granskning där det stod  "Uppdrag granskning har aldrig fel". I nån slags besvärjelse över att vi får aldrig ha fel, men det stod faktiskt så. Om vi skulle leva i det…klart vi har lika stort fel som många andra, men det är bara det att de får sådana förödande konsekvenser om det blir riktigt fel.Jag gick in till Mediemagasinet efter programmet för jag måste passera dom jävlarna om jag ska ha kaffe i Göteborg och jag sa: Fan vad bra!"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista