Fler sluter upp i Kjöllerkritiken

9:15 min

Vi återvänder till ledarskribenten och författaren Hanne Kjöllers bok ”En halv sanning är också en lögn”. 

För i veckan har kritiken fortsatt hagla över författaren. Det handlar om anklagelser om faktafel och fulciteringar; att boken som kritiserar journalister för att ta uppgifter ur sitt sammanhang för att stärka tesen gör precis likadant själv.

Journalisten och författaren Gellert Tamas kritiserade henne för flera fel, bland annat att i en ledare i DN ha räknat sökträffar inte bara för förorten Husby utan för alla Husby, vare sig det rör sig om platser, människor eller travhästar – i en artikel som gick ut på att Husby inte alls varit i medieskugga.

Och i torsdags gick tre journalister från Sveriges radio till attack genom ett öppet brev till Hanne Kjöller med nya anklagelser om faktafel och illojala tolkningar. 

Debatten om boken har blivit till en sörja av anklagelser fram och tillbaka. Hanne Kjöller slår ifrån sig kritiken. Hon menar istället att journalister är en kår som har svårt för att ta kritik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista