Epidemi av falska nyheter

De senaste veckorna har det publicerats ovanligt många falska smånyheter i svenska tidningar. Bakom epidemin ligger några personer som skriver på sajten Flashbacks forum med hjälp av en tjeckisk webbplats som gör det löjligt enkelt att skicka mejl med falsk avsändare. De har bland annat erkänt att de skickat ut falska pressmeddelanden om var Sveriges radios Musikhjälpen ska hållas nästa vinter, om en påhittad drog som skulle kallas "kanintjack" och om chiliförstärkt godis. Allt publicerades åtminstone i någon tidning, visar Metros Jack Werner i en genomgång.
Till slut tvingades också Sveriges Television dementera en nyhet om att Umeås kommunalråd Lennart Holmlund i ett mejl kallat en reporter för "ungjävel". Till skillnad från i de andra fallen hade SvT sökt bekräftelse från avsändaren. Men man publicerade när Holmlund, känd för både frispråkighet och kritisk hållning till reportrar, dementerade att han sagt "ung" – men inte att han sagt "jävel".

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista