Rektor skriver till Jan Guillous mamma och hotar med avstängning om han tjuvröker fler gånger. Ur Landsarkivet i Uppsala.

Rök utan eld i arkivet om Jan Guillou

I Landsarkivet i Uppsala, där internatskolan Solbackas arkiv förvaras, har vi hittat ytterligare detaljer och pusselbitar i berättelsen om Jan Guillou och boken Höjd över varje misstanke av Paul Frigyes.

Bland annat finns där ett dokument som visar att den unge Guillous tjuvrökning verkligen höll på att ställa till det under hans sista termin på Solbacka. Skolledningen tog upp saken med hans mor och i ett brev till henne varnar rektorn att om Guillou ytterligare en gång ertappas så kommer han att ”avvisas från skolan för viss tid”.

Kanske är det härifrån källorna som ligger till grund för Paul Frigyes beskrivning fått sina minnesbilder.

Nu blev inte Jan Guillou hemskickad från Solbacka utan slutbetyg, som vi redan berättat. Tvärtom slutade han på eget initiativ efter vårterminen med klassens högsta betyg. I ett brev från Jan Guillous mor till rektorn på Solbacka framgår att  Guillou slutar av ”familjeskäl”.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista