Kina kontrollerar korrespondenter

8:57 min

Kina – världens folkrikaste land – styr journalistiken hårt med mer eller mindre sofistikerade metoder. Inte bara inhemska journalister drabbas utan även de utländska journalisterna får det allt tuffare.
Korruptionsavslöjandena har i veckan krupit allt närmare partitoppen – brittiska The Guardian har undersökt vad som stoppats undan i skatteparadis, vilket lett till att sajten blockerats. Och när journalistiken blivit bättre, har visum till korrespondenter blivit ett vapen för att bli av med närgångna reportrar eller skrämma dem till självcensur. 
Reuters förlorade nyligen en av sina mest erfarna Kinakorrespondenter, som vägrades visum efter decennier i landet. Och nyhetsbyrån Bloomberg valde i höstas att inte publicera ett stort avslöjande om korruption – chefen motiverade det bland annat med fruktan för indragna visum för personalen.  Befinner sig utländsk media i Kina under attack, och i så fall varför? Och vad får det för konsekvenser när utländska journalister tvingas arbeta under allt hårdare press.
Björn Djurberg i Peking har talat med utslängda och kvarvarande korrespondenter. 

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista