Ska public service vara opartiskt i valtider?

11 min

Nu till den historia som i veckan avsatt flest debattartiklar, högbrynta krönikor, ironiska tweets, ilskna facebookinlägg och rynkade pannor i chefskorridorer.  Det handlar om Sveriges Radios regler om ökat fokus på opartiskhet när vi nu närmar oss årets två valrörelser. Och framförallt handlar det om beslutet att komikern och debattören Soran Ismail under den här förlängda valrörelsen inte kommer att vara med som vanligt i P3:s Morgonpasset på grund av sin höga profil när det gäller rasism, främlingsfientlighet och Sverigedemokraterna. Principen om opartiskhet i public service har funnits länge men den här typen av beslut har nog aldrig tidigare väckt en sådan stor debatt. Så vad är det som har hänt? Lasse Truedson har försökt reda ut.
OBS: I inslaget citeras ur en krönika Alexandra Pascalidou, programledare för P1 Debatt, skrivit i tidningen Metro. Den nås på följande länk och publicerades i oktober 2009.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista