Fler fall av brott mot repressalieförbudet

Fler fall av brott mot repressalieförbudet
11 min

Rätten för offentliganställda att riskfritt kunna slå larm – anonymt eller inte – i medier har en stark historisk tradition i Sverige. Efterforskningsförbudet och repressalieförbudet finns för att cheferna inte ska få ta reda på vem som lämnar uppgifter till medier eller bestraffa hen när det är känt vem personen är. De här bestämmelserna hittar du i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Även om repressalieförbudet är gammalt så var det först för fyra år sen som det blev direkt straffbart. Sedan dess har det varit enstaka fall som anmälts. Men i år tycks något ha hänt. Hittills i år har 11 anmälningar hamnat på JK:s bord. Vad är det som har hänt? Varför har källor börjat jagas i större utsträckning? 
Ett av de aktuella fallen hittar vi i Jönköping. Här har en grupp läkare blivit utskällda av den politiska majoriteten i landstinget efter att de uttalat sig i medier. Och hoten om repressalier har funkat. De vågar inte längre uttala sig enskilt i pressen av rädsla att få sparken eller att bli stämplade som bråkmakare i fall de skulle söka jobb någon annanstans. Vi skickade reportern Tonchi Percan till Eksjö och Jönköping för att ta reda på mer om den historien.

OBS: Pinsamt nog säger vi i reportaget fel namn på tidningen i Eksjö. Tonchi Percan besöker Smålands-Tidningen, inget annat. Vi ber om ursäkt för misstaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".