Jack Werner: ”Språkförbistringen blir ett krokben – som syns i nyhetsflödet”

Jack Werner -Språkförbistringen blir ett krokben som syns i nyhetsflödet
4:25 min

Saudiarabien, Nordkorea och många andra diktaturer bryter regelbundet mot de mänskliga rättigheterna. Samtidigt tycks flera av de här länderna ha fått en sorts “knäppa klipp-status” på svenska redaktioner. Vår sociala medier-krönikör Jack Werner tycker det är dags att börja ta nyhetsflödet från dessa länder på större allvar och sluta sprida obekräftade klickisar och oemotståndliga rubriker.
Läs krönikan efter klicket - eller lyssna här ovan!

Den som inte kan ett annat språk, kan inte sitt eget. Så ska den tyska poeten Goethe ha sagt, och hade jag bara lyssnat bättre under tredjespråkslektionerna i högstadiet så hade jag även kunnat återge det på hans modersmål. Men nu var jag en hopplös elev, och det enda tyska samtalet jag skulle kunna ta mig igenom är beställningen av en kopp kaffe. De språk jag kan är svenska och engelska, men då bör det också nämnas att jag i en synonymbattle förmodligen hade förlorat mot vilken genomsnittlig brittisk eller amerikansk 15-åring som helst.

Det innebär att jag, i likhet med många andra svenska journalister, är hänvisad till Google Translate om jag vill försöka spåra utländska nyheter till sina källor. Google Translate är ett utmärkt verktyg, men kan inte ersätta ett tränat öra och levererar ibland direkt parodiska översättningar. Visst, vi har tillgång till fler källor, fler nyheter och snabbare tempo än någonsin – men språkförbistringen blir ett krokben i språngmarschen. Resultatet syns inte sällan direkt i vårt nyhetsflöde, i form av artiklar som aldrig hade skrivits om vi kände till språkområdena de kom ifrån.

Vissa utnyttjar detta. Till exempel den minst sagt tveksamma nyhetsbyrån CEN, vars egen bildbyrå heter Europics. Flera gånger har de stått bakom storys från Mellanöstern och Asien som fått enorm spridning trots att de efter en närmare granskning visat sig inte stämma – en ekvation som bara fungerar i ett läge där journalister inte själva kan gå till botten med påståendena. Många fåniga artiklar blir det.

Vissa länder har i sin helhet verkat få en sorts knäppa klipp-status på svenska redaktioner. Det gäller sedan länge Nordkorea, en diktatur som visserligen är bisarr på många sätt men som också tycks kortsluta faktakollen hos många. En tweet från Twitterkontot @DPRK_News, ett fejkat nyhetskonto som parodierat Nordkorea sedan 2009, återgavs i december som autentisk av bland andra Washington Post och Reuters. ”Nordkorea kallar George R.R. Martin gangstertjockis på Twitter”, skrev de sistnämnda.

På sistone verkar även Saudiarabien ha gjort sällskap med Nordkorea i klubben ”länder där allt verkar kunna hända”. Nyligen påstods det i flera medier, bland annat svenska Omni, att landet förbjudit kvinnor från att ha sexiga ögon. Lite efterforskning visade att landets myndigheter dementerat det ryktet redan 2011, då det först spreds i brittiska tabloider. Dementin förblev dock skriven på arabiska, för till de saudiska webbtidningar där man uttalat sig hittade inte omvärldens journalister.

Så här kan jag fortsätta. Kina blev i höstas blev världens största ekonomi, och landet kommer förmodligen bara synas och höras mer i vårt vardagsliv framöver. I Ryssland pågår informationskriget, men utan lokalkännedom och ett kritiskt och införstått öga är det lätt hänt att en stressad webbredaktör sprider vidare de utplanterade lögnerna. Från flera länder i Östeuropa kommer den ena knäppa historien efter den andra, från sajter som på sina olika respektive språk lika gärna kunde hetat ”oseriöst trams” – vi hade ändå inte förstått vad det stod.

Nordkorea och Saudiarabien är diktaturer som bryter mot mänskliga rättigheter. Kinesiska och ryska journalister censureras, misshandlas och åtalas. Just på grund av dessa illdåd måste vi ta nyhetsflödet därifrån på allvar, och inte nöja oss med obekräftade klickisar med oemotståndliga rubriker. Och du aspirerande journalist som talar koreanska, arabiska, kinesiska eller ryska – börja visa vilket övertag du har över oss andra. Visa vad vi missar, missförstår och förvränger. Vårt behov av er kommer bara växa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".