Balkan-TV bortom nya landsgränser

11 min

Vid den här tiden, mellan 11 och 22 juli, för 20 år sedan pågick massakern i Srebrenica. Uppemot 8 000 bosnisk-muslimska män och pojkar avrättades östra Bosnien av bosniskserbisk armé. Det finns dem som menar att det var medierna på Balkan som piskade upp hatet, som 1995 ledde till den största massakern i Europa sedan andra världskriget. Varje delrepublik i det forna Jugoslavien hade egna nyhetskanaler och medierna användes för politisk propaganda. Men idag, 20 år senare, har ett nytt medielandskap uppstått på Balkan. Nu finns både CNN och Al-Jazeera på plats och sänder över Serbien, Bosnien-Hercegovina och Kroatien. Istället för att se till de nya landsgränserna har TV-bolagen valt att snarare utgå från den kulturella, språkliga och ekonomiska samhörighet som fortfarande präglar regionen. Mediernas reporter Tonchi Percan har besökt CNN:s filial i Zagreb.
En av de svenska journalister som var på plats på Balkan i början av 1990-talet är Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Han menar att medierna misslyckades med att berätta om vad som hände och att redaktionerna satsade för lite på att finnas på plats. Men hur bevakas konflikter idag?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista