kaliber pots
Kaliber kritiseras för sitt program om oro för biverkningar av HPV-vaccin.

Känslostarka vaccinberättelser ställs mot vetenskapliga fakta

11 min

Sveriges Radios granskande program Kaliber staplade den ena känslostarka berättelsen på den andra om misstänkta vaccinbiverkningar. Sjuka flickor och oroade föräldrar fick prata om sina övertygelser om att HPV-vaccinet, som skyddar mot virus som kan orsaka bland annat livmoderhalscancer, gett upphov till så allvarliga biverkningar att det i princip förstört livet för flickorna.
Det intryck som skapas av programmet är att ansvarig myndighet i Sverige struntat i att utreda ett samband mellan vaccinet och det ovanliga syndromet POTS – trots tydliga varningsklockor. Men i torsdags, bara tre dagar efter Kaliber, kom ett glasklart besked från Europeiska läkemedelsmyndigheten. Efter en utförlig vetenskaplig granskning konstateras att det inte finns några som helst vetenskapliga belägg för ett samband mellan HPV-vaccinet Gardasil och POTS. Vad tidigare forskning däremot har visat är att vaccinet kan rädda liv. Hur kommer det sig att Kaliber inte inväntade den tunga granskningen, som man visste var på gång? Och hur ser Kaliber på risken att de med sitt program spridit en onödig oro? Reporter: Jonna Westin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista