Kritik mot sponsring av journalistförening  

I veckan avslöjades att Föreningen Grävande journalister (FGJ), tagit emot 107 000 kronor i sponsring från Göteborgs Stad inför den kommande Grävkonferensen i stan.

I gengäld ska representanter från kommunen bland annat få sitta vid självaste honnörsbordet på Guldspadegalan den 9 april.

Per Nygren, på nättidningen Spanaren, som står bakom avslöjandet, tycker att det är problematiskt. 


– Det är ett problem därför att när journalister umgås och frotterar sig med makthavare så uppstår det det alltid misstanke om en osund relation som kan påverka bevakningen av dem. 

I avtalet stod det också att man skulle ”öka Göteborgs attraktionskraft som mötesstad genom att erbjuda ett högklassigt evenemang.”

Terje Carlsson är ordförande i Föreningen Grävande Journalister. Han säger att formuleringen är ett misstag, men står för avtalet med Göteborgs Stad i övrigt.

– Jaa, själva samarbetet ångrar vi definitivt inte. Vi har eniga årsmötet bakom oss, så vi är extremt sårbara som förening och vi måste hitta nya former att finansiera utbildning av Sveriges kanske finaste journalistpris Guldspaden.

Men om man vänder på det – det är 107 000 kronor, förvisso en slant, men är det värt av det från Grävföreningen att få sitt oberoende ifrågasatt.

– Jag vet inte egentligen om oberoendet är så ifrågasatt som vissa ger sken av, så har vi en medlem som har hoppat av föreningen. Man ska komma ihåg här att vi har ungefär 1300 medlemmar och under dom 2 veckorna som det här nu har varit känt har vi en medlem som har valt att hoppa av föreningen. Det här är beklagligt, men inte något som kommer ändra att vi har kommunala samarbeten i framtiden

Terje Carlsson säger också att formuleringen om att föreningen ska gynna Göteborgs Stads attraktionskraft ska ändras och korrigeras så snart som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista