Angående kritiken mot vår benämning av bloggen "Ledarsidorna"

I lördagens program berörde ett av reportagen den brittiska tidningen Daily Mails rapportering om mordet i Mölndal. En rapportering som skiljer sig markant från den som finns om samma nyhet hos svenska mediehus som följer vårt pressetiska system. När vissa svenska läsare upplevde problem med att få tillgång till artiklarna uppkom på nätet en hel rad, ofta långtgående, teorier om att den svenska staten skulle vara skyldig till någon form av censur. En av dem som skrev var Johan Westerholm på bloggen "Ledarsidorna".

Han skriver:

"Det finns goda skäl att börja fundera på varför, och på vems uppdrag, denna nyhet begränsas för svenska läsare med svenska fasta IP-adresser(…) Sveriges regering har tidigare, genom utrikesministerns handlag med sociala medier, visat att den inte ryggar för att blockera journalister eller andra samhällsmedborgare från deras rätt att ta del av information. Frågan är om regeringen på något sätt har satt press på Mail Online eller Akamai som administrerar bland annat artikelblockeringar eller om det är någon annan som är satt under press i syfte att begränsa informationsfriheten eller på annat sätt styra informationsinhämtningen. (…)

"Det som kan vara besvärande, och göra att blickarna riktas mot regeringen, är att i mars 2015 utsåg regeringen Anette Novak att leda den statliga medieutredningen. Enligt kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (Mp) ska utredningen leverera ”drastiska förslag” för att vända den pågående medieutvecklingen och bland annat börja titta på ”etiska sökmotorer”. (…)

Vi tyckte att det var högst relevant att låta Johan Westerholm medverka i helgens program för att redogöra för de ”goda skäl” som, gällande den påstådda blockeringen, riktar ”blickarna mot regeringen”. Ett mycket allvarligt påstående som för oss som ett mediegranskande program inte bör lämnas därhän. I intervjun kunde dock inte Westerholm på något sätt styrka att anklagelsen mot regeringen skulle vara sann, utan ifrågasatte istället den källa vi har på tidningen som för oss redogjort för sakläget. 

I presentationen av Johan Westerholms blogg "Ledarsidorna" sa vi: "Johan Westerholm är en socialdemokratisk bloggare och ansvarig utgivare på bloggen Ledarsidorna, som den senaste tiden allt mer glidit in på en invandringsfientlig linje.” Detta har lett till stark kritik från vissa profilerade högerdebattörer.

Låt oss, av uppenbara skäl, börja med att berätta vad vi INTE har sagt.

Nej, vi har inte sagt att Johan Westerholm är ”invandrarfientlig”.
Nej, vi har inte sagt att Johan Westerholm är ”främlingsfientlig”.
Nej, vi har inte sagt att Johan Westerholm är ”högerextrem”.

Vi har inte heller benämnt bloggen "Ledarsidorna" med något av ovanstående epitet. Att vissa etablerade debattörer (Läs: Jan Sjunnesson och Rebecca Weidmo Uvell) vill göra politiska poänger och markera revir för sina egna intressen är inget för oss att ha åsikter om. Men att göra det genom att lögnaktigt påstå saker om vad vi sagt är förkastligt.

Så vad vi faktiskt sa, en gång till: "Johan Westerholm är en socialdemokratisk bloggare och ansvarig utgivare på bloggen Ledarsidorna, som den senaste tiden allt mer glidit in på en invandringsfientlig linje.”

Det vi ville beskriva är hur bloggen "Ledarsidorna" bytt fokus i sina texter. Från att initialt framförallt ha kommenterat borgerliga ledartexter till att numera driva opinion om att Sverige är i förfall på grund av dess förda migrationspolitik.

Vi har inga synpunkter på innehållet i Johan Westerholms ”granskande opinionsjournalistik”. I reportaget sökte vi efter ett ord som kunde beskriva bloggens utveckling. Till slut föll ordvalet på "invandringsfientlig”. Ett ordval som vi nu inser inte var väl valt. Kunde vi formulera om oss idag skulle vi istället ha sagt att: ”Ledarsidorna som den senaste tiden blivit allt grövre i sin kritik mot den förda migrationspolitiken.” Vi inser att ordet invandringsfientlig var hårt och slår an i en redan infekterad debatt om benämningar.

Med anledning av detta vill vi be Johan Westerholm om ursäkt och ämnar även göra ett förtydligande i nästa program av Medierna, som sänds lördag den 13 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista