Tittarstorm på lösa Mellogrunder

Melodifestivalens mellanakt har återigen skapat debatt i veckan. Det började med att Expressen skrev en artikel med rubriken ”Gina sjunger nationalsången på arabiska”. En artikel som delades flitigt i sociala medier och kritik riktades mot SvT. Uppgiften visade sig senare vara falsk, nationalsången framfördes på svenska – men folkvisan ”jag vet en dejlig rosa” översattes till arabiska.  

Men, programledarna sjöng dock en ändring i nationalsången. Istället för “jag vill leva jag vill dö i Norden”, så sjöngs det "jag vill leva jag vill dö på jorden". 

Det är något som upprört många. Granskningsnämnden för Radio och TV har hittills fått in drygt 250 anmälningar. Den första anmälan till Granskningsnämnden kom redan innan programmet hade sänts - då baserad på Expressens felaktiga uppgifter om att nationalsången skulle framföras på arabiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".