Foto Scott Olson
Foto Scott Olson Foto: Foto Scott Olson

Superduper-bevakning av USA-val

Superduper-bevakning av USA-val
9:45 min

Det kan knappt undgått någon levande varelse i vårt avlånga land att det i tisdags var primärval i ett antal amerikanska delstater. Så gott som samtliga nationella mediehus slog hårt på stora trumman med superlive och extrasändningar om supertisdagens superavgörande superval.

Enligt statistik vi på Medierna fått har bevakningen av årets amerikanska primärval varit mer omfattande än både under 2008 och 2012. Det har skrivit 173 procent fler artiklar om Donald Trump än om Mitt Romney 2012. Och då ska vi minnas att det redan 2012 skrevs 88 procent fler artiklar om Mitt Romney än om 2008 års republikanska huvudkandidat John McCain.  

Att amerikanska presidentval är viktiga även i och för Sverige är självklart. Men frågan är hur proportionerlig bevakningen är? Och lär vi oss något utöver kandidaternas hårfrisyrer, smutsiga attacker och färgsprakande hockeyhallskonvent? Mattias Pleijel är reporter.

I en första version som sändes lördag 11.03 i P1 sägs felaktigt att vi i det här reportaget besöker Expressens tv-redaktion. Det stämmer inte. Vi besöker Aftonbladets tv-redaktion. Vi ber om ursäkt för felaktigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".