Fängelse för flera chefer i danska Se og hør-skandalen

I veckan stod det klart att flera inblandade i den danska kontokortskandalen kring tidningen Se og hør döms till fängelse. Chefredaktör Henrik Qvortrup får sitta av tre månader i fängelse och döms dessutom till ytterligare ett års villkorligt fängelsestraff och 200 timmars samhällstjänst. Som vi tidigare berättat om fick tidningen Se og hør under flera år tillgång till kändisars kontokortstransaktioner via en betald källa. Källan fick det hårdaste straffet, ett och ett halvt år i fängelse och dessutom förverkas 365 000 kr som han fått för att läcka uppgifterna. Sammanlagt har sju personer dömts för saken - plus företaget Aller Media som fick en företagsbot på 10 miljoner danska kronor. 
Astrid Søndberg är krimreporter på danska TV2 och har följt hela skandalen. Hon konstaterar att fallet är unikt i Danmark och har skadat förtroendet för journalistiken. Särskilt drabbande är att det tidningen fick tag i inte hade minsta samhällsintresse – det var rent skvaller, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".