Kritiserat hoppfullt program om dödligt våld

I veckan har lyssnare reagerat på Hopp i P1:s avsnitt om dödligt våld som nyligen sändes. Programmet, som bara ska innehålla hoppfulla vetenskapsnyheter, berättade om en nedåtgående trend vad gäller antal personer som dödats i Sverige sedan 90-talet. Men utan att nämna det senaste årets siffra som är den högsta på länge.
 
Johanna Koljonen är producent för programmet.

– Jag tror vi valde de talen vi använde för att det var så lättbegripligt, och då råkade det bli statistik fram till 2014.

Är det inte relevant att nämna den senaste siffran, särskilt eftersom den är så avvikande?

– Grejen är att man inte kan titta på ett enskilt år och dra några slutsatser av det utan man måste införa snitt av längre tidsspann. Oavsett om man jämför tioårsperioder eller femårsperioder så är nedgången sen 90-talet tydlig, det är absolut inklusive 2015 års siffror. Så det påverkar inte resultatet. Jag vet ju att det rent pedagogiskt hade varit bra att förklara dom, men det försvann på vägen och det får jag ta på mig, det är mitt ansvar som producent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".