Sverige på väg mot samma öde enligt ledartext i Svenska Dagbladet, men stämmer det?
Sverige på väg mot samma öde enligt ledartext i Svenska Dagbladet, men stämmer det? Foto: Ralph White

Faktafejd i opinionstexter

10 min

Opinionstexter, krönikor och ledare, skiljer ju sig från redaktionellt nyhetsmaterial då dom är till för att föra fram åsikter, inte fakta. Ledarskribenten till skillnad från nyhetsreportern berättar inte vad som har hänt, utan hur vi ska tolka det som har hänt.

Men idag hittar man ofta referenser till faktauppgifter även i opinionstexter. I en välspridd ledarartikel från Svenska Dagbladet, listades nyligen så många som 13 illavarslande påståenden om hur Sverige befinner sig i kris. Texten har rubriken "Det osänkbara landet" och den kläs med en bild av Titanic för att illustrera hur vårt land är på väg mot skeppsbrott.

På nyhetsmaterial har vi högt ställda krav på att faktauppgifter är redovisade på ett relevant och sakligt sätt. Men hur är det då, när faktauppgifter används i opinionstexter där dom ju ska stödja en tes. Hur mycket får man man vrida och vända för att få verkligheten att passa sina argument?

Uppdatering: Efter vårt reportage har Fredrik Kärrholm publicerat ytterligare en text, där han redogör för sina källor och nyanserar flera av sina påståenden från den första texten: http://www.svd.se/fredrik-karrholm-medierna-i-p1-redovisade-inte-kritiken

Medierna har med anledning av den nya texten också svarat: http://www.svd.se/replik-fran-medierna-vi-hade-kunnat-vara-tydligare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista