Vilseledande vaccininslag i Sveriges Radio

14 min

I Sveriges Radio ställdes förra veckan magkänsla och konspirationsteori mot vetenskapligt beprövad metod. Humbug mot evidens, åsikter mot fakta.

När P1-programmet Studio Ett i måndags skulle diskutera de oroväckande fallen av mässling i Stockholm var två personer bjudna till bords. Smittskyddsläkaren Per Follin och så “hälsobloggaren” Mia Tjärnlund.

Hon presenterades som trebarnsmamma som valt att inte vaccinera sitt yngsta barn. Men Mia Tjärnlund, hon är så mycket mer än så.

På sin blogg driver hon sedan länge kampanj för att vaccin gör oss sjuka. Att vi måste sluta styras av en “elit” med ekonomiska intressen och istället "boosta" vårt immunförsvar med positiva vibrationer, en dos kolloidalt silver och lite organiskt svavel.

Vad gjorde egentligen Studio Ett för bakgrundskontroll? Hur kommer det sig att osanning fick stå oemotsagd och trots alla fel – varför sändes programmet, bara några timmar senare, ut på nytt?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista