Demonstration för bättre villkor inom vården.
Opinionsbildning kring vården sker inte bara på gator och torg utan även i sociala medier. SVT:s granskning av Facebook-sidan "Rädda vården" har fått hård kritik. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ifrågasatt namngivning i SVT:s vårdgranskning

"Att man ska bli uthängd för nåt när man försöker göra något gott"
10 min

För två veckor sedan publicerade SVT Nyheter en granskning av anonyma Facebooksidor. En, som de skriver, ny typ av aktörer i opinionslandskapet.

SVT:s chef för sociala kanaler, Karin Ekman, skriver att det handlar sidor som med en dold agenda överger och trasar sönder den öppna samhällsdebatten.

Visst finns det gott om anonyma grupper och sidor på Facebook som konstant sprider en giftig dynga bestående av hot, hat och propaganda. Men frågan är varför SVT valde att hänga ut Facebook-sidan Rädda vården i sin granskning? En sida som sedan Januari samlar och diskuterar etablerade nyhetsbolags rapportering om det ansträngda läget i svensk sjukvård.

Över en läsk, på en förortspizzeria i Stockholm, träffade vår reporter upphovsmannen till sidan som undrar vad det egentligen är för fel han gjort sig skyldig till.

Reporter: Johan Cedersjö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".