SVT:s Björnedräkt i fåtölj i TV-huset-
SVT-Björne lever idag en stillsam tillvaro i TV-husets kulisser. Foto: Therese Rosenvinge/Sveriges Radio

SVT stoppar Björne-show: ”Vi äger rättigheterna”

Jörgen Lantz, mannen innanför björndräkten i Björnes magasin, har under våren planerat en ny scenshow på Scalateatern i Stockholm. I ny björndräkt och under namnet "Björnes favoriter". Detta 17 år efter att Lantz fick gå från SVT efter en infekterad konflikt.

Jörgen Lantz har sagt till Aftonbladet att björnen i den planerade showen är en annan Björne och att snigeln som är med inte heller är TV:s snigel. Men tilltaget har fått SVT:s jurister gräva djupt i dokumentarkiven. Och vi kan nu berätta att föreställningarna som skulle hållas i slutet av maj ställts in.

-Vi är rättighetsinnehavare och har bland annat registrerat varumärket Björne och Björnes magasin. Men just nu pågår samtal oss emellan i god anda där vi försöker hitta ett sätt att samarbeta runt det här, säger Johanna Gårdare, programchef på Barnkanalen till Medierna.

Vad spelar det för roll för er att Jörgen Lantz gör det här 17 år senare?

- Rent rättsligt så har ju inte Jörgen Lantz rättigheterna. Det har ingenting med känslor att göra. Vi har underliggande avtal med kostymtecknare, illustratörer och andra som också har rättigheter i det här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".