Många hedrar Kim Walls minne

I veckan bekräftade den danska polisen att den svenska journalisten Kim Wall är död.

Vid sidan om den intensiva nyhetsbevakningen kring fallet har många velat hedra Kim Wall genom att sprida hennes reportage. En minnessida har startats och Kim Walls familj och vänner håller på att bygga upp en fond för att stödja kvinnliga journalister som delar Kim Walls intresse att rapportera om subkulturer.

Flera journalistorganisationer anser samtidigt att fallet har satt ljus på den generella frågan om riskerna det innebär att vara journalist, i en bransch där ensamarbete ute i fält är vanligt.

Så här säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling:

– Tittar man på ensamarbete som fenomen är det klart att det har i ökat i takt med att de redaktionella resurserna har minskat.

Är det här en typ av risk som du tycker borde diskuteras ännu mer i journalistbranschen?

– Jag tycker nog att den risken diskuteras en hel del. Man kan inte minimera riskerna fullt ut för det kommer alltid att uppstå situationer där att vara ensam som journalist kanske är det enda sättet att nå en viss miljö eller plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".