TT öppnar för värdering av pressmeddelanden man förmedlar

Nyhetsbyrån TT har fått kritik för att bolagets tjänst ViaTT, som förmedlar pressmeddelanden, skapar osäkerhet om vad som är journalistik och vad som är PR. Nyhetsbyrån har tidigare försvarat sig med att allt de gör är att vara distributör. Men ändrade sig i veckan och bröt ett kritiserat samarbete.

Främst är det SVT Kulturnyheterna som rapporterat. Men nyhetsbyrån har tidigare försvarat sig med att allt de gör är att vara distributör.

I veckan valde TT dock att säga upp avtalet med den scientologanknutna Kommittén för mänskliga rättigheter, på grund av dess ståndpunkter kring psykiatrin.

– Vi lägger oss inte i vad våra kunder skickar för pressmeddelanden, men det finns alltid undantag för varje regel, säger Jonas Eriksson, VD för TT till oss på Medierna. 

Men det här innebär att ni öppnar upp för att värdera innehållet. Hur ska ni dra den gränsen framöver?

– Den kommer vi att dra från fall till fall. Det är precis samma gräns som utgivare gör på annonser. Den liknelsen är relevant, säger Jonas Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".