Pia Rehnquist
Pia Rehnquist, chefredaktör och ansvarig utgivare för Sydsvenskan Foto: Ola Torkelsson/TT

Sydsvenskan/HD publicerade dubbelkontroversiellt minnesord

Sydsvenskan publicerade i tidningen och på webben i veckan ett minnesord över den kontroversiella musikern Hans Carling skrivet av den lika kontroversiella prästen Axel W Karlsson.

Hans Carling som utöver sin musik gjort sig känd som en centralfigur i nazistiska rörelser hyllas i minnesrunan för sin juridiska expertis och vilja att hjälpa citat “nationellt sinnade kamrater som hamnat i svårigheter”.

Prästen Axel W Karlsson uteslöts 2014 från Sverigedemokraterna efter att bland annat ha medverkat i numera nedlagda partiet Nationaldemokrateras tidningen Nationell idag.

Utöver Sydsvenskan fick även Karlsson texten publicerad i tidningen Nya tider.

Pia Rehnquist är ansvarig utgivare för Sydsvenskan.

– Det är sällan minnesord svärtar ned personer, så formuleringarna för sig hade vi bedömt som okej men lite tveksamma. Men när vi sen fick mer information om skribenten så valde vi att ta bort texten digitalt.  

Ett minnesord är ensidigt och hyllande. Ska det inte få vara just det?

– Precis, han är en person i Sverige och en annan person i Skåne. Framförallt i nordvästra Skåne är han en väldigt känd musiker. Men jag har ändå ansvar för helhetsintrycket och vissa skribenter vill vi inte ha i vår tidning även när de skriver minnesord. Det här var en sådan skribent och det skulle vi ha kollat noggrannare innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".