Erol Önderoğlu, Reportrar Utan Gränser i Turkiet
1 av 3
Erol Önderoğlu är Reportrar Utan Gränsers representant i Turkiet Foto: Tomas Thorén
Hüseyin Likoğlu
2 av 3
Hüseyin Likoğlu, nyhetsredaktör för religiöst konservativa Yeni Şafak som försvarar president Erdoğan. Foto: Tomas Thorén
Ertuğrul Mavioğlu
3 av 3
Ertuğrul Mavioğlu, skribent för turkiska vänstertidningar på solidaritetsmöte för de åtalade kollegorna på Cumhuriyet. Foto: Tomas Thorén

Turkiet fortsätter ställa journalister inför rätta

Reporter Tomas Thorén: "Får en ond klump i magen"
9:53 min

Tillståndet för yttrandefriheten i Turkiet är fortsatt mycket kritiskt. Frilansjournalisten Tomas Thorén har träffat journalister i Istanbul som kämpar för sina kollegors frigivning, men också besökt en Erdoganvänlig tidning som välkomnar åtalet.

På måndag återupptas den uppmärksammade rättegången mot sjutton medarbetare på tidningen Cumhuriyet. Men i Turkiet får rättegången liten uppmärksamhet. 

Reporter Tomas Thorén möter journalister på en takterass i Istanbul som kämpar för att sätta ljus på frågan. Han åker även till Ankara och en Erdoganvänlig redaktion som står för en helt annan syn på de fängslade och åtalade journalisterna.

Här i Sverige träffar vi också journalisten Kurdo Baksi, vän till den i Spanien fängslade svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin. Baksi berättar om besöket i fängelset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".